Cum sa alegeti ochelari de vedere si de soare

|

Ochelarii de vedere ca si cei de soare trebuie sa fie functionali, dar sa si arate bine. Din fericire, exista atatea modele de ochelari, incat este usor sa va alegeti o pereche care sa vi se potriveasca. Mai intai insa trebuie sa stiti cateva detalii tehnice.

Ochelarii de vedere

  1. Tineti cont de materialul din care este facuta rama. Ramele din aluminiu sau titaniu sunt foarte durabile si pot fi modificate. Ramele din plastic sunt durabile dar nu pot fi indoite pentru a se potrivi lentilelor.
  2. Evaluati greutatea. Ochelarii trebuie sa fie confortabili. Lentile mari si rame groase adauga la greutate, si marea majoritate a parsoanelor le gasesc inconfortabile. Daca aveti nevoie de lentile groase, alegeti diametrul cel mai mic cu care va sta bine.
  3. Intelegeti materialele din care sunt facute lentilele. Lentilele din sticla sunt mai rezistente la zgariat, dar sunt mai grele si se sparg mai usor. Lentilele din policarbonat (plastic) sunt mai usoare si nu se sparg usor, insa trebuie ingrijite pentru a nu se zgaria. Optiuni uzuale pentru lentile sunt lentilele heliomate, sau cele subtiri, sau tratament antireflectiv. Aveti grija, aceste optiuni va pot dubla costul total foarte usor.
  4. Alegeti rame care suporta indoiri serioase fara a se deteriora. Optati, daca este cazul, si pentru o pereche pentru sportivi, fixata la spate cu o banda elastica si care sa aiba rezistenta marita la soc.

Ochelarii de soare
  1. Cititi cu atentie eticheta. Doriti o protectie 100% fata de razele UVA si UVB. Anumite lentile sunt etichetate ca fiind UV400, ceea inseamna acelasi lucru.
  2. Luati-va mai multe perechi de ochelari de soare, pentru ca o singura pereche nu la poate face pe toate. Lasati o pereche in masina pentru condus - unii mai ieftini daca aveti tendinta sa-i uitati pe scaun si sa va asezati pe ei. O pereche de ochelari subtiri nu va apara de praf atunci cand iesiti cu bicicleta. O pereche de ochelari scumpa, de sportiv, va vor face sa aratati ciudat la birou.
  3. Alegeti lentile din policarbonat rezistente la soc pentru sporturi in apa si zapada, si care au nevoie de protectie impotriva razelor puternice reflectate. Lentilele de sticla, cu rezistenta lor crescuta la zgariere si calitatile optice bun, sunt o alegere pentru ochelarii scumpi si eleganti. Lentilele polarizate, care reduc reflectia luminii, sunt mereu o idee buna.
  4. Alegeti cu atentie culoarea lentilelor. Ochii sensibili au nevoie de lentile de culoare mai inchisa. Lentile gri sau gri-verde sunt foarte bune pentru uz general. Maro merge bine pentru soferi. Galben si portocaliu confera perceptia profunzimii in conditii de lumina redusa. Evitati lentilele albastru-deschis si roz pentru condus sau sporturi, pentru ca distorsioneaza culorile. Anumite modele au lentile intersanjabile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Blogu' lu' Gigel... | Administrat de Gigel