Indemnizaţia medie de şomaj din România este de 518 lei

|

Şi-au pierdut locul de muncă, abia trăiesc din ajutorul de şomaj, iar când se gândesc la pensie se văd doar nişte bătrâni săraci. Aşa sună povestea celor peste 500.000 de şomeri din România. Pentru că au fost disponibilizaţi, aceştia vor avea de suferit şi mai târziu întrucât contribuţia la bugetul de pensii va fi mult mai mică.

Angajaţii care au fost disponibilizaţi în acest an pot primi ajutor de şomaj pentru cel mult 15 luni. Suma nu este însă prea mare.

"O persoană poate să aibă o indemnizaţie de minimum 75% din salariul minim, la care se adaugă 3% din veniturile pe ultimul an. Indemnizaţia medie de şomaj este de 518 lei.", a declarat Adina Croitoru, purtător de cuvânt ANOFM.

O sumă prea mică pentru un angajat cu o experienţă de 10 ani şi care a câştigat în jur de 1500 de lei, pe lună.

Marilena Gheorghe are 40 de ani şi o experienţă de mai bine de 14 ani. Până luna trecută a fost contabil la o firmă privată. Acum semnează prima filă din carnetul de şomer. De la un salariu decent, femeia va trebui să se descurce cu 600 de lei, pe lună. Pierderea salariului va avea, însă consecinţe pe viitor.

"Ajutorul de şomaj este mic, contribuţia la sigurările sociale este mică, punctajul de pensie este proporţional.", a precizat Corneliu Ionescu, director AJOFM sector 1.

Pentru fiecare angajat sau şomer, 31,5% din venituri sunt plătite către bugetul asigurărilor sociale, bani din care se plătesc pensiile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Blogu' lu' Gigel... | Administrat de Gigel