Oficiul Român pentru Adopţie va modifica legea adopţiei

|

O rază de speranţă pentru zeci de mii de copii orfani. Oficiul Român pentru Adopţie va modifica legea adopţiei. Potrivit autorităţilor, copii vor fi declaraţi adoptabili în primele luni ale vieţii, iar românii care au domiciliul în străinătate vor putea înfia şi ei copii din România.

Viorica şi George sunt din Bucureşti. N-au avut copii, iar de câţiva ani s-au angajat în calitate de asistenţi maternali. Aşa au cunoscut-o pe Mădălina, o fetiţă de un an şi şase luni, abandonată într-o maternitate din Capitală.

După cinci ani, pentru că micuţa a devenit parte din familia lor, cei doi s-au hotărât să o adopte. Numai că toate speranţele lor s-au împotmolit în procedurile birocratice. Lupta pentru Mădălina durează deja de mai bine de un an. "Din 22 iunie am terminat cele 12 sedinţe de evaluare şi reevaluare, nu am primit niciun răspuns dacă eu sunt sau nu persoana aptă de adopţie", a declarat Viorica Nicolae.

Printre alte probleme ce apar în faţa famillior care vor să adopte un copil este şi perioada lungă în care autorităţile stabilesc dacă acesta este sau nu adoptabil. Tocmai de aceea, Oficiului Român pentru Adopţii a hotărât să modifice legea. "Dacă în momentul de faţă un copil din România este declarat adoptabil timp de un an, în foarte puţine cazuri de sub un an, pe viitor va fi în primele şase luni ale vieţii", a precizat secretarul de stat, Bogdan Panait.

Potrivit reprezentanţilor de la Oficiul Român de Adopţie şi românii care locuiesc în străinătate vor putea înfia copii din ţară. Modificările vor fi înaintate Guvernului în septembrie, iar în prima lună a anului viitor vor fi publicate în Monitorul Oficial.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Blogu' lu' Gigel... | Administrat de Gigel