Top 10 sfaturi pentru economisirea de combustibil

|

Indiferent daca conduceti o masina hibrid cu 2 locuri sau un SUV de 3 tone, probabil ca veti incerca sa parcurgeti o distanta cat se poate de mare cu fiecare litru de combustibil. Aceste 10 sfaturi pentru economisirea de combustibil ajuta de-a lungul anilor si va pot ajuta sa va imbunatatiti consumul de combustibil si sa economisiti si bani. Majoritatea dintre aceste sfaturi vor ajuta doar foarte putin la consumul per kilometru – dar daca folositi cateva sfaturi la un loc, consumul de combustibil se va imbunatati simtitor.

1.Verificati-va filtrul de aer

Un filtru curat de aer reprezinta cheia succesului pentru o economisire de combustibil. Un filtru murdar de aer restrictioneaza circulatia aerului in motor, ceea ce dauneaza performantei si economiei. Filtrele de aer sunt usor de verificat si de schimbat; scoateti filtrul si tineti-l inspre lumina. Daca nu vedeti lumina prin el, aveti nevoie de unul nou. Luati in calcul un filtru permanent ce poate fi curatat si nu schimbat; sunt mult mai putin restrictive decat filtrele de hartie, plus ca sunt mult mai bune pentru mediul inconjurator.

2.Verificati-va presiunea cauciucurilor

Imediat dupa filtrul de aer, cauciucurile umflate prea putin reprezinta una din cele mai ignorate cauze ale unui consum mare de combustibil. Cumparati un aparat de verificat presiunea in cauciucuri, verificati-va cauciucurile atunci cand sunt reci (condusul masinii incalzeste cauciucurile si aerul dinauntrul lor, crescand astfel presiunea) si mentineti-le umflate cum trebuie. Folositi presiunile prezentate in manualul masinii.

3.Reduceti viteza

Pe masura ce viteza creste, consumul de combustibil creste si el. Incercati sa mergeti cu viteza limita pentru cateva zile. Veti economisi mult combustibil si drumurile dv. vor dura aproximativ la fel de mult.

4.Mergeti precum camioanele

Ati observat cum, in ambuteiaje, masinile tind sa accelereze si sa scada viteza in mod constant, in timp ce camioanele tind sa mearga lejer cu aceeasi viteza? O viteza constanta mentine numarul schimbarilor de viteza la un minim – important pentru cei cu cutie manuala – dar ajuta de asemenea si economisirea de combustibil, deoarece este nevoie de mult mai mult combustibil pentru a pune in miscare un vehicul decat pentru a-l mentine in miscare.

5.Accelerati cu grija

Pornitul cu scartait de roti reprezinta evident un consum mare de combustibil – dar asta nu inseamna ca trebuie sa plecati tarandu-va de la fiecare stop. Daca conduceti o masina cu cutie de viteze automata, accelerati moderat astfel incat transmisia sa treaca in viteze mai mari. Daca conduceti o masina cu cutie manuala de viteze, ar trebui sa faceti devreme schimbarea de viteza, dar sa nu innecati motorul. Uitati-va la drum ca sa vedeti din timp daca exista posibile motive pentru o scadere a viteze. Daca accelerati rapid trebuind ca apoi sa franati, veti consuma mult combustibil.

6.Intorceti-va spre natura

Luati in calcul oprirea aerului conditionat, deschiderea geamurilor si bucurati-va de aerul proaspat. Se poate sa va fie mai cald, dar la viteze mici, veti economisi combustibil. La viteze mari, aerul conditionat probabil va fi mai eficient ca un geam deschis sau o trapa de aer.

7.Nu va lasati sedus de frumusetea accesoriilor

Jante si cauciucuri noi pot parea frumoase si cu siguranta vor imbunatati manevrarea masinii. Dar daca acestea sunt mai late ca cauciucurile din fabrica, exista sanse ca ele sa creeze o mai mare rezistenta a rularii si sa creasca consumul de combustibil. Daca va imbunatatiti jantele si cauciucurile, pastrati-le pe cele vechi. Acestea sunt utile si ajuta economisirea de combustibil in cazul calatoriilor mai lungi.

8.Curatati-va masinile

Cu cat este mai mare greutatea masinii, cu atat combustibilul necesar este mai mult. Verificati-va in mod regulat masina si vedeti ce poate fi aruncat din ea sau dus in casa. Nu este nevoie de multe pentru a ingreuna masina cu inca 20-25 kg.

9.Pastrati masinile vechi

Multi oameni isi pastreaza masinile vechi chiar si dupa ce cumpara una noua. O masina in plus, mai ales daca este una mai economica, poate reprezenta o asigurare impotriva potentialelor cresteri de combustibil. Costurile mentinerii masinii pot fi mai mari sau mai mici ca costurile combustibilului economisit, dar ofera mai multa siguranta.

10.Nu conduceti

Daca puteti evita condusul, veti economisi combustibil. Luati trenul, autobuzul, tramvaiul cand va duceti sa cumparati ceva. Mersul pe jos sau cu bicicleta este bun pentru sanatatea ta si pentru portofelul tau. Si inainte de a te urca in masina, intotdeauna intreaba-te: “Chiar este necesar acest drum?”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Blogu' lu' Gigel... | Administrat de Gigel